Suurin osa sisutuksestamme löytyi Robert Mills Architectural Antiques & Reclamationista (RM) Bristolista, Länsi-Englannista. Siellä kului rattoisasti yksi päivä mittanauhaa ja mielikuvitusta venyttäessä. R. Mills on sittemmin ikävä kyllä mennyt nurin.
Korinttilainen pylväsjärjestelmä on yksi kolmesta klassisesta pylväsjärjestelmästä (muut ovat doorilainen ja joonialainen), ja se kehittyi näistä viimeisenä 400-luvulla eaa. Tyyli oli erityisen suosittu roomalaisessa arkkitehtuurissa.
Kreikkalaiset temppelit pylväineen olivat alun perin puuta. Temppelipylväät halkeilivat, sillä puun ulkopinta kuivuu nopeammin kuin sisäpinta. Tämä ei näyttänyt arvokkaalta ja niin halkeamisen estämiseksi pylväisiin veistettiin urat. Näin lisättiin ulkopinnan suhteellista osuutta ja puu saattoi ikääntyä arvokkaammin.
Myöhemmin kun pylväät tehtiin marmorista, nekin uritettiin, sillä tähän oli totuttu, ikään kuin koristeluna, mutta sillä oli myös muita funktioita. Pylvään urituksen merkitys kreikkalaisessa arkkitehtuurissa oli valon leikittely niin, että se sai pylvään näyttämään täydellisen pyöreältä. Urituksella saatiin myös kätkettyä mahdolliset pystyliitokset. Urat saattoivat myös saada pylväät näyttämään elegantimmilta ja hoikemmilta. Kreikkalaiset eivät keksineet pylvään uritusta, vaan oppivat sen joko mykeneläisiltä tai egyptiläisiltä. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Pylvään yläosaa eli kapiteelia koristavat akantin (välimerellinen kasvi) lehdet sekä heliksit (spiraalimainen koriste). Koristeellista tyveä kutsutaan baasiksi.
Kreikkalaiset ja roomalaiset naputtelivat pylväänsä yleensä marmorista tai muusta kivestä. Julkisivumme ja muuallakin sisustuksessa käytetyt isot pylväät ovat täyttä puuta (olisi kiviset kyllä jääneet Bristoliin; nuokin painoivat jo ihan tarpeeksi), mutta keskipystärin päätypylväiden runko on mustaa marmoria – ja kuten arvata saattaa, ne painoivat melko tavalla: onhan pystärin tukevuus niiden varassa.
Tähän tekstiin antoi arvokkaan kontribuutionsa ystävämme Mikko. Ken hänet tuntee, tietää hänet käveleväksi sanakirjaksi. Kiitos, Mikko!
Muita sisustukseen liittyviä otsikoita: