Suurin osa sisutuksestamme löytyi Robert Mills Architectural Antiques & Reclamationista (RM) Bristolista, Länsi-Englannista. Siellä kului rattoisasti yksi päivä mittanauhaa ja mielikuvitusta venyttäessä. R. Mills on sittemmin ikävä kyllä mennyt nurin.
Neljä väliseinää ovat itse asiassa entinen tuulikaappi. Niiden alkuperäinen elämä jäi hämärän peittoon, mutta jonkinlainen mielikuva on, että ne olisivat saattaneet palvella kirkon sisäänkäynnissä. Kirkolliset aiheet niistä puuttuvat, mutta kyllähän esimerkiksi oven vedin on komea, puhumattakaan aidon puun kauniista kuvioinnista. Arboristinkoulutuksen puuttuessa voimme vain arvailla puulajia, mutta jos joku osaa paremmin, niin kiitos! (Teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Seinäkkeiden yläosassa on kauniita lyijylasiruutuja. Lyijylasi (engl. stained glass) on lasimosaiikki, jonka tukirakenteena on lyijylistat. Niihin kiinnitetään useimmiten erivärisiä ja -muotoisia lasilevyjä, joilla muodostetaan joko esittäviä tai muuten vaan kuvioita. Tällaiset taideteokset, toki usein paljon suuremmassa mittakaavassa ja esittävämpinä, ovat yleisiä kirkkojen somistuksia.
Valaisimet ovat Tiffany-tyyliset. Vuoden 1893 Chicagon maailmannäyttelyssä ensiesittelynsä saaneet valaisimet kehitettiin newyorkilaisessa Louis Comfort Tiffanyn pajassa. Käsintehdyt varjostimet liitetään yleisesti art nouveauun (1890-1910) ja ne valmistetaan lasista ja lyijynauhasta. Tiffany-valaisimemme löysimme Suomessa toimivalta valaisintukkurilta. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Penkit ovat omaa tuotantoa, mutta suurimman työn niissä teki Panhousen Janne Panula (janne.panula@pienremontit.fi). Jos remonttimiestä kaipaat, niin tässä on mies paikallaan!
Ikkunoiden ristikointi on itse asiassa aivan tavallista, teräksistä pakkausvannetta. Ristikoinnin askarteli hyvä ystävämme Arto, joka on metallimies henkeen ja vereen. Tuntikausien nakertelun tuloksena Artsi sai rei’itettyä metallinauhan ja naputeltua kupariniitit reikiin. Vielä kiinnitys tukirankaan eli neliöputkikehikkoon, ja lopuksi Tomppa ja Artsi ähräsivät ristikot paikoilleen.
Loosien yläpuolelle kiinnittämäämme liitutaulua oli hauska jäljittää! Onko tällaisten purkujäännösten provenienssin kaivamisessa nyt mitään järkeä, voisi kysyä. Mutta kirjoita tässä nyt tarinoita, jos ei ole mitään kättä – tai tässä tapauksessa liitutaulua –pidempää! Onneksi päätimme säästää taulun tekstit, sillä niistä löytyi ratkaisevat johtolangat: ”Best cappuccino on Mount Ephrain” ja ”Welcome to the Wells Bar and Brasserie”. Tomppa pani hakukoneet hommiin ja löysi Tunbridge Wellsissä, Kentin kreivikunnassa tehdyn hotelliremontin. Kyseessä on mitä suurimalla todennäköisyydellä The Royal Wells Hotel, jossa mm. kuningatar Victoria on viettänyt useita öitä ja antoi vaakunansa hotellin käyttöön.
Muita sisustukseen liittyviä otsikoita: