Paneelit-Hattuhyllyt-Kaaret

Suurin osa sisutuksestamme löytyi Robert Mills Architectural Antiques & Reclamationista (RM) Bristolista, Länsi-Englannista. Siellä kului rattoisasti yksi päivä mittanauhaa ja mielikuvitusta venyttäessä. R. Mills on sittemmin ikävä kyllä mennyt nurin.

Kuvioitujen seinäpaneelien oli tarkoitus koristaa Camden Towniin (Lontoo) perustettavan ravintolan seiniä, mutta hanke kaatui loppumetreillä ja ne realisoitiin. Ne ovat aitoa puuta, melko pehmeää sellaista; kenties mäntyä. Oli joskus aika, kun tällaista taidokasta kohokuviointia naputeltiin taltoilla ja vasaralla, mutta tarkemmin kuvioita tiiraillessa näkee, että ne ovat tarkkoja toisintoja toisistaan, siis koneella nakerreltuja. Kohokuviot ovat selkeästi aasialaisvaikutteisia ja brittien kyseessä ollessa vaikutteet tulevat ainakin osittain Intiasta, entisestä siirtomaastaan. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Keskellä on intialainen jumalatarhahmo, joka joko availee verhoja edestään tai pitelee kenties kangaspakkoja.

Kulmissa räpyttelevät enkelit eivät vastaa länsimaista enkelikäsitystä, vaan ovat enemmänkin hinduismiin liittyviä jumalhahmoja.

Ruusu ei liity juurikaan intialaisuuteen, mutta varsin voimakkaasti Englantiin ja sen historiaan.

Välipaneeliin kaiverretussa amforassa törröttävä oliivipuu ei jätä arvailun varaa: eiköhän tuohon kannuun oliiviöljy kuulu. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Komeat tammiset hattuhyllyt, joita koristaa paitsi pöytälamppukokoelmamme, niin myös viime vuosisadan alun eroottiset valokuvat. Valokuvat löytyivät gentiläisestä divarista Belgiasta, kun Lea ja Tomppa osallistuivat Olutklubi Tapiolan retkelle. Itse hyllyjen alkuperä unohtui varmistaa niitä Bristolissa valittaessa, mutta alun perin ne eivät ole olleet nykyisessä käytössä, vaan korniiseina, seinän ja katon kulmaa koristamassa. Niiden kaiverruksissa toistuu peribrittiläinen ruusuteema ja materiaali on sen verran jykevää tavaraa, että mielellämme ne kuvittelemme palvelleen edellisessä elämässään jonkin kartanon koristeina.

Lähinnä baaria hattuhyllyllä seisoo herra Gambrinus oluttuoppi kädessään. Hän on legendaarinen eurooppalainen kulttuurisankari, joka edustaa olutta, oluenpanoa, joviaalisuutta ja elämäniloa. Perinteisissä lauluissa hänet kuvaillaan Flanderin ja Brabantin kuninkaana tai herttuana.

Gambrinuksen patsaan lahjoitti meille Kimmo, joka ennen eläköitymistään toimi panimomestarina ja sai itse patsaan aikoinaan hyvin osuvana lahjana. Kiitos, Kimmo!

Julkisivun ja keskipystärin kaaret ovat peräisin samasta ravintolahankkeesta kuin paneelitkin, mutta niistä on karisteltu aasialaisuus ja korvattu se English Rosella ja muilla kasviaiheilla. Nämäkin ovat aitoa puuta ja voit kuvitella että niiden paikoilleen nosteleminen piti pakoputken tiukalla.

Muita sisustukseen liittyviä otsikoita: