Vickers FB5

Suurin osa sisutuksestamme löytyi Robert Mills Architectural Antiques & Reclamationista (RM) Bristolista, Länsi-Englannista. Siellä kului rattoisasti yksi päivä mittanauhaa ja mielikuvitusta venyttäessä. R. Mills on sittemmin ikävä kyllä mennyt nurin.

Vickers FB5 pienoismalli

Brittiläinen Vickers FB (Fighting Biplane) 5 (tunnetaan myös nimellä ”Gunbus”) oli maailman ensimmäinen taistelulentokone. Useamman epäonnistuneen version jälkeen FB5:n ensilento oli 17.7.1914, ja pian se kylvi lyijyisiä terveisiään Länsirintamalla.

Rungon perässä työntävä, 9-sylinterinen, 100 hevosvoiman Gnome Monosoupape moottori kiidätti konetta parhaimmillaan 114 km:n tuntivauhtia. Ampuja oli sijoitettu meille potkurin paikkana tutummaksi tulleeseen paikkaan koneen keulilla. Aseenaan ampujalla oli Lewis .303 rumpusyöttöinen konekivääri.

Vaikka koneen eteenpäin ampuva ase oli aluksi suureksi eduksi, niin FB 5:n epäluotettava moottori, matala nopeus ja heikko ketteryys eivät pian enää riittäneet päihittämään saksalaisia koneita ja se vedettiin Länsirintamalta vuonna 1916. Konetta ehdittiin rakentaa 224 kappaletta ja sitä lensivät myös ranskalaiset ja tanskalaiset.

Katostamme roikkuva pienoismalli on ollut lennokkiharrastajakäytössä ja siinä on ollut radio-ohjaus sekä polttomoottori. Jostain syystä se oli päätynyt alussa nimettyyn antiikkiliikkeeseen myyntiin. Se oli heräteostos ja onneksi ostoksilla oltiin poikain kesken (Tomppa & silloinen ravintolapäällikkö), ettei järjen ääni (Lea) päässyt katkaisemaan kauniin koneen lentoa Captain Corvukseen.

Muita sisustukseen liittyviä otsikoita: